Economie

Experți: Piața de capital din R. Moldova are potențial de dezvoltare

Piața de capital din Republica Moldova are potențial de dezvoltare în condițiile în care țara va continua îmbunătățirea perspectivelor macroeconomice, va continua consolidarea cadrului juridic și va susține diversificarea bazei de investitori.

Constatarea survine ca urmare a Diagnosticului pieței de capital, elaborat de programul USAID Reforme Structurale și Instituționale în Moldova și prezentat în cadrul mesei rotunde organizate de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), transmite sursa.

Potrivit CNPF, dezvoltarea pieței de capital este esențială pentru creșterea economică a țării prin diversificarea posibilităților de finanțare atât pentru stat, cât și pentru sectorul privat, oferind acces la resursele financiare interne și externe. În prezent, condițiile macroeconomice din țară sunt favorabile pentru expansiunea pieței de capital, dar pentru a atinge pe deplin acest potențial este necesar un cadru economic și politic stabil. De asemenea, sunt necesare măsuri pentru consolidarea infrastructurii pieței de capital și stimularea cererii și ofertei de instrumente financiare, sporirea gradului de cunoștințe financiare și educație investițională a populației.

Totodată, creșterea semnificativă în ultimii patru ani a volumelor depozitelor persoanelor fizice denotă lipsa alternativelor de investiții pentru populație. Oferta pe piața de capital, prin instrumente precum acțiuni și obligațiuni, este limitată. Politicile de promovare a mobilizării economiilor, precum dezvoltarea sistemului de pensii private, încurajarea investițiilor private și îmbunătățirea mediului de afaceri ar stimula formarea de capital intern și creșterea economică durabilă.

Consolidarea pieței obligațiunilor de stat din Republica Moldova este crucială și pentru dezvoltarea pieței de capital. În ultimii ani, piața obligațiunilor guvernamentale a cunoscut schimbări esențiale. Participarea investitorilor non-bancari (persoane fizice, persoane juridice și nerezidenți) a crescut în 2022-2023. Ponderea investitorilor non-bancari pe piața valorilor mobiliare de stat a atins 30% în 2022, cu o scădere de 6 puncte procentuale în 2023.

Corneliu Rusnac, managerul superior de programe din cadrul USAID Moldova, a declarat că piața de capital este un pilon esențial pentru stabilizarea economică a țării prin diversificarea opțiunilor de investiții disponibile, reducând dependența de șocurile externe și sporind reziliența economică a țării. El a mai spus că rezultatele diagnosticului prezentat confirmă interesul pentru alternative de investiții și condițiile necesare pentru creșterea pieței de capital.

#Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button