Politică

Fugarul oligarh ucrainean Kostyantyn Zhevago, implicat în mita de 2,7 milioane de dolari dată șefului Curții Supreme din Ucraina

Suspectat în mai multe dosare penale, oligarhul ucrainean Kostyantyn Zhevago, care continuă să se ascundă de justiția ucraineană în Franța, a fost implicat într-o mită de 2,7 milioane de dolari către șeful Curții Supreme a Ucrainei, Vsevolod Knyazev. Judecătorul a fost reținut zilele trecute. El este suspectat că a primit un beneficiu financiar pentru a facilita o hotărâre judecătorească în interesul lui Zhevago. Publicația cehă Aktuální zprávy scrie despre aceasta cu referire la raportul Biroului Național Anticorupție și al Procuraturii specializate anticorupție din Ucraina, transmite sursa.

Acest lucru a fost comunicat de către publicația cehă Aktuální zprávy, care a citat Biroul Național Anticorupție și Procuratura Specializată Anticorupție din Ucraina.

“Oligarhul Kostyantyn Zhevago, suspectat de deturnare de fonduri, a cărui extrădare este solicitată de Ucraina, nu locuiește la adresa furnizată autorităților judiciare franceze, încălcând astfel obligațiile judiciare, a relatat presa ucraineană, citând o sursă din cadrul organelor de drept. Tribunalul din orașul francez Chambery l-a obligat să locuiască în Courchevel, să nu părăsească Franța continentală și să se prezinte la secția de poliție de trei ori pe săptămână. Potrivit sursei, Zhevago este înregistrat la secția de poliție, dar nu locuiește la adresa furnizată autorităților judiciare franceze”, a precizat ziarul. Aktuální zprávy subliniază că, în timp ce ucrainenii luptă pentru libertatea lor, oligarhii care au jefuit țara se ascund de justiție în Europa.

“Povestea cu urmărirea penală a lui Kostyantyn Zhevago se prelungește de ani de zile, dar călătoria sa în iarnă la Courchevel a schimbat totul. O serie de dosare penale au fost deschise împotriva oligarhului în Ucraina. Cel mai mediatizat este cazul de fraudă cu depozite împotriva băncii Finansy i Kredit. Între 2007 și 2014, o companie offshore Nasterno asociată cu Zhevago a luat împrumuturi de la bănci străine. Aceste împrumuturi au fost garantate de Finance and Credit Bank, fondurile acesteia fiind depuse în conturile băncilor creditoare. Compania offshore nu a reușit să returneze fondurile, iar creditorii străini au radiat 113 milioane de dolari din garanțiile din conturile băncii. Ca urmare, banca a fost declarată insolvabilă. Oligarhul apare și în alte dosare penale, în special privind evaziunea fiscală la uzinele miniere și de prelucrare”, a relatat presa cehă.

Publicația amintește că, în septembrie 2019, Konstantin Zhevago s-a ales cu o suspiciune în contumacie în cazul delapidării băncii Finansy i Kredit. În iulie 2021, Interpolul l-a inclus pe o listă de urmărire internațională. În decembrie 2022, Zhevago a fost reținut în stațiunea de schi Courchevel, la cererea părții ucrainene. Un tribunal din orașul francez Chambery a ordonat arestarea sa în vederea extrădării. Apoi, audierea a fost amânată de la 5 la 19 ianuarie, iar omul de afaceri a fost eliberat pe o cauțiune de 1 milion de euro și plasat sub supraveghere judiciară. Ulterior, aceasta a fost amânată până la 2 februarie și apoi până la 16 martie.

“La 30 martie, instanța a respins cererea de extrădare a părții ucrainene, dar nu a renunțat la acuzații. Refuzul a fost motivat de preocuparea pentru siguranța unui cetățean ucrainean, deoarece “statul solicitant, fiind în război, într-o situație incertă, nu este în măsură să păstreze o instanță care să garanteze libertățile fundamentale. Zhevago încearcă să treacă decizia drept o victorie, dar instanțele din Ucraina încă lucrează, iar extrădarea este o chestiune de timp”, precizează Aktuální zprávy.

Potrivit jurnaliștilor din presa cehă, extrădarea lui Zhevago cu un proces ulterior nu are alternativă. Acesta va fi un caz de succes al ucrainenilor care luptă împotriva corupției și a vestigiilor trecutului. “Decizia instanței franceze în favoarea Ucrainei va trimite un mesaj puternic tuturor celor care încă favorizează oligarhii. Kievul și-a demonstrat în repetate rânduri dorința de a le reduce influența în stat, lucru confirmat, în special, de cazul Knyazev”, a precizat publicația.

#oligarh_ucrainean #Kostyantyn_Zhevago #corupția

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button