Societate

În Republica Moldova, urmează a fi lansată o nouă aplicație, ce ar putea „schimba modul în care cetățenii și antreprenorii văd statul”

În Republica Moldova, urmează a fi lansată o nouă aplicație, ce ar putea „schimba modul în care cetățenii și antreprenorii văd statul”, a anunțat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Potrivit acestuia, prin intermediul aplicației, cetățenii vor putea plăti taxe și impozite, deschide o afacere, lua o autorizație, depune petiții sau plângeri, relatează sursa.

„În secolul 21, statul nu este un „ghișeu” (fie el și unic), nu este un sediu cu inscripție la intrare, nici coridoare cu birouri și hârțoage ștampilate. În secolul 21, statul este în telefonul mobil. Păi iată că noi tot pregătim o super-aplicație care vrea să schimbe modul în care cetățenii și antreprenorii văd statul. Agenția de Guvernare Electronică muncesc de zor, iar USAID Moldova susține acest efort. Au rămas câteva luni până la prima versiune care va putea fi lansată pentru utilizatori”, a spus Dumitru Alaiba.

Ministrul a anunțat și un concurs pentru a găsi un nume potrivit aplicației.

„Dar avem nevoie de un nume bun. Foarte bun! Este șansa noastră să redefinim ce înseamnă statul pentru cetățean. Să apropiem statul de oameni. Să inspirăm mai multă încredere, transparență și, important, calitate a serviciilor. Să minimizăm riscul de corupție.

Deci, avem nevoie de un nume. Un nume scurt, de maxim două silabe, sonor, ușor de memorat, dar care are o puternică asociație pozitivă. Poate fi despre viitor, modernizare, schimbare, evoluție, înainte, dezvoltare, acțiune, plus. Nu vrem un nume abstract. Am rata o ocazie să spunem ceva clar și răspicat: că o să schimbăm complet modul în care este perceput acest stat de către cetățenii și antreprenorii săi.

Vrem ca, de fiecare dată când cetățenii vor vorbi despre această aplicație, spunându-i pe nume, să transmită un mesaj clar despre ce înseamnă ea. Avem șansa să redefinim relația statului cu cetățenii și antreprenorii”, a precizat Alaiba, potrivit căruia autorul numelui se va alege cu un premiu și dacă va dori, va fi invitat într-un consiliu consultativ despre promovarea aplicației.

Ministrul a mai subliniat că o aplicație asemănătoare există în Ucraina.

„Ați auzit despre Diia? Super-aplicația ucraineană? Prin Diia poți să faci tot mai multe lucruri. Interacționezi cu statul din aplicație. Soliciți tot felul de extrase și certificate, depui o petiție, inclusiv ai în telefon actele de identitate electronice (buletin, permis de conducere, etc). 

Totul într-un singur loc, fără să trebuiască să navighezi o multitudine de platforme. De acolo poți plăti taxele, deschide o afacere, lua o autorizație, plăti impozite sau face o donație la armata ucraineană, depune o petiție sau plângere. De Diia se folosesc și adolescenții, și pensionarii”, a spus Dumitru Alaiba.

Vicepremierul a adăugat că „Diia” în limba ucraineană înseamnă „acțiune”, ce inspiră „o anumită dispoziție și o percepție. De fiecare dată când oamenii povestesc despre Diia, ei își transmit un mesaj clar despre ce înseamnă. Numele este important”.

#RepublicaMoldova #MinistrulDevoltariiEconomice

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button