Economie

Marian: Am atras de patru ori mai multe granturi decât guvernarea comunistă

În ultimii aproximativ trei ani, granturile externe oferite Republicii Moldova au crescut de patru ori și au constituit aproximativ 9 miliarde de lei, a declarat președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian.

 Deputatul a remarcat totodată că datoria externă a țării noastre rămâne la același nivel ca în 2022, de aproximativ 35 % din PIB, un procent cu mult mai mic comparativ cu alte state, transmite sursa.

„La nivel de datorii se invocă faptul că Republica Moldova se îngloadă în datorii. Vreau să menționez că nivelul datoriei externe a Republicii Moldova rămâne un nivel mai mult decât rezonabil de aproximativ 35 la sută din PIB. Mult mai puțin comparativ cu alte țări din regiune, cum ar fi România, care are 50%, Georgia – cu 60%, sau unele țări din Uniunea Europeană cu peste 100%. În perioada 2021-2023 în Republica Moldova au intrat granturi în valoare de 8,7 miliarde de lei. Comparativ cu 2001-2009, această cifră este de patru ori mai mare. Deci, în doi ani și ceva, de patru ori mai multe granturi, finanțări nerambursabile decât în opt ani de guvernare comunistă”, a spus Radu Marian.

Amintim că, potrivit Legii Bugetului de Stat, aprobată acum două zile de Parlament în prima lectură, în anul 2024 se estimează că Republica Moldova va obține granturi externe în valoare de 2,3 miliarde de lei. De asemenea, același proiect estimează că datoria externă a țării noastre rămâne la nivelul anului 2023 și va constitui 35,5 la sută din Produsul Intern Brut.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button