Pe 26 noiembrie a apărut un mesaj despre moartea șefului Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei. Mai multe lucruri sunt suspecte aici. Primul este că pe 28 noiembrie trebuia să se întâlnească cu șeful Ministerului rus de Externe, Serghei Lavrov, imediat după încheierea summitului CSTO din Armenia, unde Putin a încercat să forțeze toți membrii organizației să intre în război împotriva Ucrainei.
A doua ciudățenie este legată de aproape lipsa unei reacții adecvate a lui Lukașenko, în plus, dictatorul belarus și-a mărit numărul propriilor gărzi și a revizuit mai detaliat problema asigurării „securității” membrilor familiei sale. Și ultima coincidență suspectă: tocmai în această săptămână au început să apară persoane din interior că Kremlinul intenționează să lichideze regimul Lukașenko, pe care nu a reușit să-l atragă direct în agresiune militară împotriva Ucrainei timp de 9 luni. Implementarea unei astfel de „idei” s-ar putea să fi început cu Makei, având în vedere „bruștea” morții sale.

Șeful Ministerului de Externe din Belarus ar putea deveni o victimă sacră sau primul clopot pentru Lukașenka. Călătoriile „pe covor” către Putin în fiecare lună de la începutul etapei pe scară largă a războiului ruso-ucrainean nu au avut succes pentru dictatorul de la Kremlin. Lui Lukashenko îi pasă de tronul său de la Minsk, fără a uita să facă promisiuni goale și să ia ruble rusești drept „avans”, fără a intra direct și în cele din urmă în război. Este cunoscut pentru capacitatea sa de a sta pe „două scaune”, dar după 2020, această oportunitate a dispărut în sfârșit pentru el.

De asemenea, pe rețea au început să „plice” informații că, după moartea lui Makei, Lukashenko a decis nu numai să mărească gradul de protecție personală, ci și să înlocuiască bucătarii și personalul de service. Desigur, deși informațiile sunt din interior, totuși, pe fondul morții ministrului de externe și al declarațiilor Kremlinului, pare plauzibilă. „Subitatea” morții lui Makei amintește foarte mult de scrierea de mână tradițională a serviciilor speciale ruse, în ciuda „epitafurilor laudative” din mass-media de propagandă de la Kremlin și Ministerul de Externe.
Lukașenko înțelege că nu poate da un ordin de a-și ataca trupele. În primul rând, conform informațiilor ucrainene și internaționale, numărul de persoane motivate activ să facă acest lucru în grupul belarus este de aproximativ 10-15 mii. Să nu uităm că armata Belarusului are 40.000 de soldați. Majoritatea generalilor și ofițerilor Republicii Belarus au demisionat chiar la începutul războiului ruso-ucrainean pe scară largă, nedorind să-și asume responsabilitatea pentru nicio crimă ordonată de Lukașenko.
Majoritatea grupului din Belarus este demoralizată sau în opoziție. În aceasta din urmă, pentru Lukașenko, se află al doilea motiv pentru care regimul său nu participă încă direct la război. Accesul liber la arme și nemulțumirea generală a oamenilor vor face posibilă finalizarea a ceea ce poporul belarus a început în 2020. Al treilea motiv este deloc la suprafață. Regimul lui Lukașenka nu va rezista cascadei de sancțiuni internaționale, care vor servi și drept sprijin pentru o lovitură de stat armată. Acele restricții globale impuse Republicii Belarus nu pot fi comparate cu amploarea sancțiunilor anti-ruse.
Dictatorul belarus bănuiește, de asemenea, că Kremlinul, prin moartea lui Makei, ar putea într-adevăr să-i sugereze că el și familia lui ar putea fi următorii. Prin urmare, Lukașenko încearcă să găsească canale de comunicare cu Occidentul și China pentru a încerca să iasă din capcana în care a intrat cu mult înainte de 2022 și 2020.
Ucraina și întreaga lume înțeleg că acei 10-15 mii de soldați „paramilitari” ai armatei belaruse includ un bloc de putere supus exclusiv regimului Lukașenko. De aceea, Parlamentul European a numit în sfârșit Belarus stat ocupat într-una dintre cele mai recente rezoluții. Anterior, atât șeful Comisiei Europene, cât și guvernul ucrainean au declarat acest lucru.
Moartea lui Makei a fost ultimul semnal de avertizare al Kremlinului pentru dictatorul belarus. Lukașenko este în pierdere absolută și în capcană. Pe de o parte, el așteaptă moartea de la serviciile speciale ruse, iar pe de altă parte, Tribunalul Internațional.