Internaţional

Moscova a dezvăluit noi manuale de istorie care includ secțiuni despre invazia Rusiei în Ucraina

Moscova a dezvăluit noi manuale de istorie care includ secțiuni despre invazia Rusiei în Ucraina, aparent scrise în câteva luni, înainte ca și copiii să se întoarcă la școală, scrie The Guardian. Prezentând noul manual de clasa a 11-a, în cadrul unei conferințe de presă la Moscova, ministrul educației, Serghei Kravțov, a declarat că materialul are ca scop „transmiterea obiectivelor (ofensivei din Ucraina) către elevi”, transmite sursa.

Kremlinul și-a înăsprit controlul asupra narațiunii istorice din școli sub conducerea lui Vladimir Putin – o tendință care s-a accelerat enorm de când președintele a lansat războiul împotriva Ucrainei, în 2022. Conflictul a fost din ce în ce mai mult prezentat tinerilor ruși ca făcând parte din misiunea istorică a Moscovei. 

 „Sarcinile de demilitarizare și denazificare, astfel încât școlarii să fie convinși că așa stau lucrurile cu adevărat”, a spus el, repetând obiectivele declarate de Putin atunci când a trimis trupe în Ucraina în februarie anul trecut. Cartea acoperă o perioadă cuprinsă între 1945 și secolul XXI, iar Kravtsov a declarat că va fi „în toate școlile de la 1 septembrie”. Cartea a fost scrisă în „mai puțin de cinci luni”, a declarat Kravtsov. 

„După încheierea operațiunii militare speciale [în Ucraina], după victoria noastră, vom completa în continuare această carte.” Consilierul prezidențial Vladimir Medinsky, care este cunoscut pentru viziunea sa conservatoare asupra istoriei și care a fost criticat de unii istorici, a lăudat rapiditatea producției.

„Niciun manual nu a fost creat vreodată în țara noastră într-un timp atât de scurt”, a spus el. „Autorii l-au scris practic cu mâna lor”. El a adăugat că manualul prezintă „punctul de vedere al statului”. Cartea cuprinde secțiuni despre soldații ruși care „salvează pacea” în 2014, când Moscova a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina. De asemenea, cartea denunță sancțiunile occidentale, descriindu-le ca fiind mai rele decât Napoleon, care a mărșăluit asupra Rusiei în 1812.

#Rusia #educație #istorie #propagandă

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button