Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Și din nou provocări…

Republica Moldova a devenit unul dintre primele terenuri experimentale pentru Rusia care a studiat modul în care mecanismul de creare a cvasi-entitatilor poate influența în viitor politica internă a țărilor fostei URSS. Data „întemeierii” așa-zisei Republici Transnistrene este considerată a fi 1980, dar concluzia este că această enclavă pro-rusă nu este recunoscută de nimeni, inclusiv la nivel oficial în Federația Rusă. Prin această schemă, Rusia a început să-și pună în aplicare metodic planul, care era de a menține puterea legitimă la Chișinău în „lesă scurtă”. Printr-un conflict energetic creat artificial, finanțarea partidelor pro-Kremlin în Parlament, organizarea de mitinguri, Rusia de astăzi nu permite Moldovei să se integreze în UE și să aleagă o nouă cale de dezvoltare.

Duminică, 18 septembrie 2022, a avut loc un protest în fața Biroului Președintelui și a Parlamentului de la Chișinău. Mitingul a fost organizat de partidul pro-rus Șor. Protestatarii au scandat pentru demisia actualului șef al statului, Maia Sandu, și l-au susținut pe fostul lider de partid Ilan Șor, solicitând alegeri anticipate. Localnicii au remarcat că, pe lângă erorile gramaticale de pe afișele activiștilor, s-au auzit sloganurile „Glorie Rusiei!”. și „Akhmat-putere!”. De asemenea, cu două săptămâni înainte de evenimentul de la punctul de control Leuseni din Moldova, vameșii au găsit într-un microbuz care călătorește din Federația Rusă echipamente de camuflaj și steaguri cu simbolurile „Z” și „V”, interzise în Republica Moldova. Astfel de dovezi nu numai că confirmă că protestul a fost finanțat de cineva, ci indică direct către clientul său – Kremlinul.

Partidul Șor are o reputație de neinvidiat în comunitatea europeană și în Moldova însăși. Faptele dovedite ale legăturilor cu Kremlinul și mașinațiunile de corupție i-au îndepărtat de mult pe alegători de o astfel de formație. Cu toate acestea, influența atât a Rusiei, cât și a lui Ilan Șor însuși există încă. Astăzi, este benefic pentru Moscova să arate o imagine a mitingurilor împotriva președintelui în exercițiu Maia Sandu, care conduc țara către aderarea la UE. Majoritatea populației înțelege că valorile europene vor oferi Moldovei dezvoltare, securitate și creșterea nivelului de trai. De aceea, ar fi foarte benefic ca Vladimir Putin să transforme această țară în marioneta sa, asemănătoare Belarusului, unde liderul manual Ilan Șor va face orice i se va ordona.

De asemenea, ar putea ajuta la războiul din Ucraina, deschizând posibilitatea creării unei noi linii de front. Cu toate acestea, astăzi un astfel de rezultat este puțin probabil pe fundalul succeselor Forțelor Armate ale Ucrainei.

Descriind pe scurt satelitul lui Putin în persoana lui Ilan Șor, putem spune că „gloria” sa a început în 2016, când a achiziționat partidul Ravnopravie de la politicianul pro-Kremlin Valery Klimenko. Astfel, Șor a continuat să îndeplinească ordinele Moscovei pe teritoriul Moldovei. Printre scandalurile populare legate de activitățile criminale ale lui Ilan Șor se numără și retragerea de fonduri (în valoare de circa un miliard de dolari) de la cele mai mari bănci Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Pentru aceasta, a fost condamnat la 7,5 ani de închisoare, dar continuă să se ascundă în Israel, de teamă extrădarea lui. De la distanță, el influențează activitățile partidului său, obținându-și sprijinul Kremlinului.

Republica Moldova este o țară europeană, ai cărei locuitori au vorbit mereu cu căldură despre ucraineni și astăzi îi ajută activ pe refugiații ucraineni. Președintele Maia Sandu a devenit un fenomen în politica moldovenească. Ea este un simbol al democrației și dezvoltării. În calitate de candidat la UE, Moldova poate solicita asistență UE pentru a proteja valorile europene și statul de drept. Această țară nu ar trebui să fie sfâșiată de oficiali corupți pro-ruși sau de Kremlinul însuși. Europa are șansa să împiedice extinderea Moldovei fără a repeta greșelile trecute, pentru că altfel vom obține un conflict și mai extins care va afecta nu numai Ucraina, ci și Moldova, și ulterior Kosovo și, în cele din urmă, întregul continent.

#Moldova #Ucraina #provocări

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button