Analize și opinii

Perspective pentru negocieri: cacealma Moscovei sau o șansă de pace

Pe 18 octombrie, Vladimir Putin ar fi anunțat o anumită „pregătire” a Kievului pentru negocieri după „înfrângerea sa strategică”, pe care nimeni nu a observat-o, cu excepția lui Putin însuși, pe câmpul de luptă. Desigur, dictatorul de la Kremlin a uitat în mod evident de înfrângerea armatei ruse de lângă Avdeevka în aceste săptămâni. De asemenea, a uitat de loviturile de succes ale Forțelor Armate ucrainene asupra centrelor în care se aflau echipamente militare rusești. De aceea, declarația lui Putin despre presupusa „înfrângere” a Ucrainei pe câmpul de luptă părea cât se poate de stupidă și ridicolă.

Cu toate acestea, este important de menționat că, după aproape doi ani de „Kievul în 3 zile” eșuat, Putin însuși a început în sfârșit să încerce să vorbească despre un fel de negocieri. Chiar dacă încearcă să lege acest subiect de ceva absurd, precum „înfrângerea Ucrainei” sau „o călătorie în Rusia pentru clătite” pentru Statele Unite, merită să înțelegem că declarațiile stupide și adesea ciudate ale Kremlinului pe scena mondială sunt deja fundamentul politicii externe a Rusiei. Unii analiști spun că Putin continuă să dorească, nu sa obosit să vorbească despre „pierderea” Ucrainei, „înfrângerea economică” a țărilor occidentale și așa mai departe.

Dar, de fapt, Rusia are o carapace populistă, în interiorul căreia există și mai mult haos ca niciodată. Este omniprezentă: în economie, politică, forțe de ordine, educație… Și, de asemenea, în forțele militare ruse. Cu toate acestea, Kremlinul nu poate reduce în niciun fel acest haos, deoarece cutia Pandorei nu mai poate fi închisă. De aceea trebuie să sugerăm dorința de negocieri. Dar ce rost are?

Poziția Ucrainei cu privire la negocieri rămâne neschimbată. Președintele Ucrainei a anunțat o „Formulă a Păcii”, care oferă baza negocierilor, și anume retragerea completă a trupelor ruse din teritoriile ucrainene ocupate ca prim pas spre pace. Cu toate acestea, Rusia încă nu și-a dat seama că nu va exista altă opțiune. Rusia nu va mai putea cacealma în negocieri, așa cum a făcut după ocuparea Crimeei și începutul războiului din estul Ucrainei. Și nici Ucraina și nici partenerii săi mondiali nu vor mai permite alte asemănări cu „acordurile de la Minsk”.

Retorica Moscovei cu privire la negocieri devine obiect de critici și suspiciuni. Mulți experți cred că aceasta face parte dintr-o campanie rusă de dezinformare menită să inducă în eroare comunitatea internațională. Totuși, acest lucru ar putea face parte și din strategia Kremlinului de a schimba cursul evenimentelor în favoarea sa. În multe privințe, astfel de declarații vorbesc și despre disperare, deoarece este deja clar că înainte de campania prezidențială nu va exista „Kievul în trei zile” sau ocuparea Ucrainei, precum și o victorie rusă în principiu.

Pentru o pace durabilă și pe termen lung în Ucraina, este necesar să se adere la principiile dreptului internațional și să se ceară Rusiei să-și asume responsabilitatea pentru agresiunea și crimele sale de război. Doar în astfel de condiții poate fi găsită o cale comună către pace și stabilitate în regiune. În general, negocierile au potențialul de a deschide ușa păcii în Ucraina, dar numai cu dorința serioasă și deschisă a Rusiei de a înceta ostilitățile și de a respecta dreptul internațional. Fără aceasta, orice efort spre pace va fi lipsit de sens.

#Putin#Ucraina #negocieri

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button