Război în Ucraina

Polonia se alătură țărilor care au declarat Rusia „sponsor al terorismului”

Decizia este motivată prin acuzațiile potrivit cărora Rusia încalcă în mod sistematic drepturile omului, dreptul internațional, Carta ONU, precum și alte obligații. Conform Meduza, separat, documentul informează despre consecințele invaziei rusești în Ucraina.

Rusia este acuzată de anexarea teritoriilor Ucrainei, moartea civililor, atacurile asupra infrastructurii civile și crimele de război comise de armata rusă, inclusiv execuții, tortură, răpiri, violență sexuală, jafuri și deportare forțată a civililor ucraineni și șantaj nuclear.

De asemenea, Varșovia declară Rusia responsabilă de prăbușirea avionului din Malaezia în 2014, doborât deasupra teritoriului Ucrainei. Mai mult, Moscovei i se mai înaintează învinuiri și pentru prăbușirea avionului prezidențial polonez la Smolensk, în 2010, când a decedat președintele polonez Lech Kaczynski, alături de mai mulți oficiali de rang înalt.

231 de deputați au votat „pentru” adoptarea rezoluției. Alți 226 de membri ai parlamentului s-au abținut, în special, din cauza dezacordului cauzat de clauza privind tragedia din 2010.

În mai 2022, Lituania a  declarat  Rusia „stat terorist”, în august o decizie similară s-a aprobat în Letonia, iar în octombrie – în Estonia.

#Polonia #Rusia_stat_terorist #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button