Economie

Prețurile gazelor naturale în Europa continuă să scadă

Preţurile gazelor naturale în Europa au continuat să scadă miercuri, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că sprijină o soluţie diplomatică la tensiunile cu SUA privind Ucraina, anunțând și retragerea în garnizoane a mii de militari şi echipamente care au participat la exerciţii militare în apropiere de frontiera ucraineană, transmit Bloomberg și Agerpres.

Miercuri, preţurile de referinţă ale gazelor naturale în Europa au înregistrat un declin de 9,1%, cel mai scăzut nivel pe parcursul zilei, din 10 noiembrie, transmite sursa.

La hub-ul TTF din Amsterdam, cotaţiile la gazele naturale au scăzut miercuri dimineaţa cu 8,4%, la 64,99 de euro pentru un Megawatt-oră, după un declin de 12% marţi.

Marţi, după întâlnirea cu cancelarul german Olaf Scholz, Putin şi-a exprimat speranţa că negocierile vor rezolva impasul privind Ucraina. Pieţele urmăresc cu interes evoluţiile geopolitice, anunţul Rusiei privind retragerea trupelor afectând evoluţiile pe pieţele globale de acţiuni, ţiţei, gaze şi metale.

Analiştii urmăresc cu atenţie fluxurile de gaze ruseşti spre Europa. Livrările au fost limitate în ultimele luni, deşi autorităţile de la Moscova au dat asigurări că trimit cantitatea de gaze cerută de clienţii europeni.

Marţi, Putin i-a spus lui Scholz că Moscova rămâne un furnizor sigur de energie. Vremea blândă şi majorarea livrărilor de gaze naturale lichefiate (LNG) au ajutat în ultimele luni la atenuarea temerilor de pe piaţă.

Europa este epicentrul unei crize energetice începând de anul trecut, când eliminarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus. Preţurile de referinţă au crescut semnificativ de anul trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor şi companiilor.

#criza_gazelor #Rusia #Putin #Scholz

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button