Economie

Proiectul privind politica fiscală și vamală pentru anul 2022 a fost votat în lectură finală. Ce modificări conține

Proiectul conține modificări a 13 legi. Măsurile de politică bugetar-fiscală și vamală au drept scop să contribuie la soluționarea constrângerilor economice și asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova, în contextul proceselor economice și sociale existente atât pe plan național, cât și pe cel global.

Prevederile proiectului includ majorarea cuantumului scutirii personale de la 25 200 de lei la 27 000 de lei; majorarea cuantumului scutirii personale majore de la 30 000 de lei la 31 500 de lei; majorarea cuantumului scutirii majore pentru soț/soție de la 18 900 de lei la 19 800 de lei; dublarea cuantumului scutirii pentru persoanele întreținute de la 4 500 de lei la 9 000 de lei; majorarea cuantumului scutirii pentru persoanele întreținute majore de la 18 900 de lei la 19 800 de lei.

Totodată, este majorată cota impozitului pe venit reținut la sursa de plată din câștigurile de la jocurile de noroc de la 12 % la 18 %.

În același timp, se abrogă scutirea de impozit pe venit a veniturilor obținute de persoanele fizice de la predarea materiei prime secundare și se introduce scutirea de impozit pe venit a surselor de venit ale administrației parcului pentru tehnologia informației.

Proiectul prevede anularea taxei pentru serviciile de telefonie mobilă de 2,5 %, fapt care va ajuta operatorii telefoniei mobile să accelereze implementarea roaming-ului cu țările Uniunii Europene.

Printre prevederile importante ale proiectului mai este și modificarea care va permite ca încasările din taxa pentru folosirea drumurilor să fie alocate integral unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi.

De asemenea, sunt revăzute accizele la unele produse din tutun.

Documentul mai prevede creșterea de la 2 200 de lei până la 3 100 de lei a salariului minim al personalului în sectorul bugetar.

De asemenea, pentru 2022 este prevăzută revenirea la acordarea premiului anual pentru angajații din sectorul bugetar.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button