InternaţionalPolitică

Protestele din Kazahstan: motive economice și politice

Istoria ne-a demonstrat că, de obicei, revoltele din Kazahstan includ o mulţime de protestatari, cu jertfe omeneşti şi se încheie cu anumite transformări, spune doctorul habilitat în politologie, Victor Juc.

Într-un interviu realizat de jurnalista de la Radio Moldova, Cristina Popescu, politologul a menţionat că actuala revoltă are la bază două elemente, transmite sursa

Este vorba de aspectul economic – care se referă la scumpirea gazului lichefiat, şi cel politic, care, în opinia lui Juc, se va finaliza cu sfârşitul epocii lui Nazarbayev.

„În această situaţie sigur că vor exista noi proteste fiindcă în Kazahstan revoluțiile se încep rapid, dar cu greu sunt înăbușite de autorităţi şi probabil se va trece la o nouă etapă care va fi una tranzitivă a preşedintelui Kassym‑Jomart Tokaye. Probabil se va repeta ceea ce este în Kyrgyzstan cu schimbarea unor segmente din elita politică actuală care se vor propulsa pe primul plan. 

În realitate, la nivel regional şi subregional este o problemă foarte mare, deoarece Kazahstanul, fiind un stat Eurasiatic, revoltele pot să aibă aderenţe şi în alte state, probabil că în Kazahstan intervine o perioadă de nelinişte care va dura mai mult timp, cert este că focul care a izbucnit nu va putea fi potolit într-o perioadă relativ scurtă”, a menţionat Victor Juc.

Totodată, Victor Juc a menţionat că, la nivel internaţional, instabilitatea din Kazahstan demonstrează că statele din CSI parcurg o perioadă de „tranziţie a schimbărilor”, când clasele politice ale epocii postsovietice cedează locul altor oameni politici.

„N-aş spune că la nivel subregional evenimentele din Kazahstan vor influenţa din punct de vedere politic în Orientul Mijlociu, dar în Asia Mijlocie, în fostele Uniunii Sovietice ar un fi un simbol pentru cei care doresc sau consideră că este necesar de a continua procesul de reforme. 

Nici pe departe nu aş spune că este un protest pentru reformă democratică dat fiind faptul că este dificil de a determina toate cerinţele protestatarilor, pentru că este un conglomerat de solicitări, dar nici nu aş spune că este o acţiune bine pregătită din exterior pentru a destabiliza situaţia din Kazahstan la nivel subregional şi regional.

Situaţia din Kazahstan nu este atât de roz cum se credea, acolo au fost mişcări în perioada sovietică prin 1986, atunci a fost una printre primele mişcări de protest împotriva regimului, dar a fost una foarte camuflată”, a afirmat Victor Juc.

Amintim că proteste de amploare au izbucnit acum patru zile în Kazahstan, în regiunea Mangistau, după creşterea bruscă a preţului gazului lichefiat folosit de mulţi pentru a-şi alimenta maşinile. 

Preţul s-a majorat cu 0,27 dolari per litru, iar revoltele s-au răspândit în întreaga ţară. Într-un final, autorităţile au anunţat că vor acorda o reducere a preţului cu 0,11 euro pe litru. Această promisiune nu a dus însă la dispersarea manifestanţilor. În multe oraşe poliţia a intervenit în forţă. 

Guvernul din Kazahstan a demisionat, iar preşedintele a decretat stare de urgenţă pentru două săptămâni în regiunile Mangistau şi Almatî.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button