Politică

„Recean – fără bodyguarzi prin Chișinău”. Dar are voie sau nu? Iată ce spune LEGEA

Prim-ministrul Dorin Recean a fost surprins, fără bodyguarzi, pe străzile din Chișinău, la braț cu purtătorul său de cuvânt, Daniel Vodă. Acesta a fost titlul mai multor instituții mediatice pentru ziua de vineri, după ce a apărut pe rețelele sociale un video, în care într-adevăr, aparent, cei doi ar fi fără protecție de stat. Însă! Legislația Republicii Moldova prevede obligatoriu protecția de stat pentru demnitari. Ba mai mult, încă prevede protecție de stat și pentru foști demnitari.

În imaginile video, Dorin Recean este surprins traverzând strada de lângă Banca Națională a Moldovei. Se îndrepta, împreună cu purtătorul de cuvânt, la Ministerul Finanțelor.

Presa nu a scris de unde anume venea prim-ministrul, dar a transmis că la Ministerul Finanțelor a prezentat-o pe Veronica Sirețeanu-Vragaleva, colega sa din Cabinet, care are funcția de șefă a acestei instituții.

Trezește interes dacă noul prim-ministru are voie să se deplaseze în spații publice fără protecție, mai ales, într-un stat a cărui situație de securitate este acutizată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, într-un stat cuprins între Prut și Nistru fiind nevoit să facă față consecințelor, inclusiv fluxurilor de refugiați, crizei energetice generate de șantajul Rusiei sau rachete rusești care violează spațiul aerian și care au căzut pe teritoriul?

Potrivit Legii cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS), printre persoanele beneficiare de protecție de stat se numără nu doar președintele Republicii Moldova, acum Maia Sandu, președintele Parlamentului, acum deputatul PAS Igor Grosu, dar și prim-ministrul, acum Dorin Recean.

Este de menționat că a rămas încă în lege și asigurarea protecției de stat a persoanelor care au deținut asemenea funcții. Iarna trecută, la inițiativa deputatului PAS Lilian Carp, cu votul a 57 de deputați s-a votat un proiect de lege pentru anularea acestui beneficiu, doar că s-a mers până în prima lectură. În lectura a doua, finală pentru a intra în vigoare, nu s-a votat. Cel puțin deocamdată.

#Recean #bodyguarzi #Chișinău

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button