EconomiePolitică

Schimb de replici acide în Parlament. Deputații și-au împărțit acuzații în timpul dezbaterilor proiectului Legii bugetului pentru 2022

Schimb de replici acide în Parlament. Spiritele s-au încins în timpul dezbaterilor proiectului Legii bugetului pentru anul 2022. Sursă.

Deputații au făcut un schimb de replici vizavi de creșterea graduală a salariilor angajaților din sectorul bugetar. Conform proiectului, valoarea de referință generală care se aplică pentru calcularea salariilor a peste 72 mii de angajați din sectorul bugetar se va majora până la 1800 lei, iar pentru 103 mii de angajați – până la 1900 lei. Totodată, proiectul prevede alocații pentru majorarea claselor de salarizare pentru șoferi angajați în sistemul bugetar.

Deputații din opoziție au criticat vehement și au fost de părere că majorarea este absolut nesemnificativă.

„Cum explicați oamenilor că salariile cresc cu 5% dar prețurile – cu 15%. Cum explicați celor care au credite, spre exemplu”, a întrebat deputatul BCS, Petru Burduja.

„Fondul de salarizare crește cu 10 la sută, adică peste rata inflației prognozate”, a ținut să specifice ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.

Ministrul a menționat că problema salarizării în domeniul public este una acută și nu a survenit în ultimele luni.  „Estre o problemă creată pe parcursul a foarte mulți ani. Deficitul de cadre este enorm, am venit în instituții în care lipsește jumătate din numărul de personal sau lipsesc cadrele cheie. Rezolvarea problemei salarizării, care a devenit una endemică, a afectat tot sectorul bugetar”, menționat Budianschi.

Deputata BCS, Elena Bodnarenco a criticat decalajul majorărilor de care urmează să beneficieze salariații din sfera publică.

„Angajații în domeniul pedagogic vor beneficia de majorări de 5,6%, deputații vor avea majorări de 7,7%, cei de la Președinție – 9,7%. Medicii, în general, nu vor avea majorări. De ce considerați că deputații merită mai mult decât pedagogii”, a spus Bodnarenco.

Ministrul responsabil a explicat că creșterea salarială graduală se aplică în conformitate cu Legea adoptată cu mult timp înainte. „Ierarhia sistemului de salarizare a fost aprobată cu mult timp înainte,  ați putut să o modificați atunci când erați la guvernare,  ați putut să faceți acest lucru și anul trecut, dar eu nu am văzut  așa inițiative de la dumneavoastră. Haideți să nu fim populiști”, a spus Budianschi.

„În ultimii 12 ani, am avut guvernări de toate culorile, așa că nu mai puteți arăta cu degetul spre comuniști. Așa că toată responsabilitatea este a dumneavoastră, stimați guvernanți”, a replicat Bodnarenco.

Aici a intervenit președintele Parlamentului.

„Partidul acela (n.r. PCRM) atâtea cadre a furnizat pe eșichierul politic încât nici nu vă imaginați. Asta așa ca să nu uitați că ați furnizat o pepinieră de corupți și lingăi”, a spus Igor Grosu.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button