Societate

Serviciul Vamal va avea propriul Centru de analiză de risc și inteligență

Odată cu începerea războiului în Ucraina, tranzitul de mărfuri peste frontiera vamală a Republica Moldova a crescut de patru ori. Totodată, au crescut și riscurile de introducere ilegală a mărfurilor în țară și de contrabandă. În acest context, Serviciul Vamal va avea propriul Centru de analiză de risc și inteligență. Potrivit directorului instituției, este vorba despre un „nucleu care va avea acces la toate informațiile disponibile”, precum monitorizarea video, sistemele de scanare sau sistemul de tranzit, transmite sursa.

Potrivit Serviciului Vamal, situația din Ucraina a influențat creșterea de circa 4 ori a tranzitului de mărfuri peste frontiera vamală a Republica Moldova, dar și faptul că exporturile și importurile sunt acum procesate prin frontiera de vest cu România implică eforturi adiționale din partea Serviciului Vamal și amplifică riscurile de introducere ilegală a mărfurilor. 

În această situație, este necesar ca autoritățile vamale să utilizeze metodologii avansate de evaluare a riscurilor identificând operativ și exact tranzacțiile cu risc sporit. Astfel, în cadrul Serviciului Vamal urmează să fie creat Centrul de analiză de risc și inteligență (CARI) cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, prin intermediul Programului MISRA.

„Prin crearea acestui centru ne propunem să concentrăm toate resursele informaționale în baza unui nucleu care să aibă acces la toate informațiile disponibile : la monitorizarea video, la sistemele de scanare, la sistemul de tranzit și multe alte aplicații care le avem dezvoltate la moment în cadrul serviciului vamal și care urmează să le dezvoltăm pe parcurs”, a menționat directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan.

Prin urmare, managementul riscurilor va fi dezvoltat într-o subdiviziune centralizată cu mai multe atribuții (analiză, monitorizare și profilare) va permite alocarea eficientă a resurselor necesare, orientând controalele vamale către transporturile și mărfurile cu un risc mai mare și facilitându-le pe cele conforme.

„CARI urmează să preia atribuții de monitorizare video a posturilor vamale interne și cele de frontieră, fapt ce va permite verificarea calității efectuării controlului vamal, inclusiv cel elaborat în baza pirofilelor de risc. Instrumentele de care va beneficia centrul vor permite de a elabora rapoarte analitice mai eficiente cu control vamal focusat”,  a menționat directorul adjunct al Serviciului Vamal, Șeful Departamentului antifraudă și conformare, Nicolae Vutcariov.

 Aceste acțiuni vor spori măsurile de protecție împotriva activităților ilegale, protejând sănătatea publică, securitatea națională și drepturile de proprietate intelectuală.

Astăzi a fost semnat un Memorandum de Înțelegere dintre Serviciul Vamal și Programul USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), care stabilește angajamentele în elaborarea conceptului cuprinzător privind CARI, inclusiv definitivarea cadrului normativ și operațional, elaborarea proceselor de management al riscurilor, dezvoltarea de instrumente digitale și echipamente și software necesare.

#serviciu_vamal#centru_de_analiză

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button