Este paradoxal că în epoca globalizării în lume există încă dorința de a polariza politica și economia internațională. Având în vedere că rivalitatea de lungă durată dintre principalii hegemoni ai Statelor Unite și Chinei continuă, comunitatea mondială este încă împărțită în sfere de influență.
Una dintre formațiunile interguvernamentale subregionale la scară largă este Organizația de Cooperare din Shanghai, înființată în 2001. Include China, India, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Pakistan, Tadjikistan și Rusia. Ultimul stat, care și-a pierdut toată influența și puterea politică în ultimele șase luni, nu se mai bucură de statutul său anterior de jucător egal. Acest lucru a fost dovedit de summitul din 15-16 septembrie de la Samarkandi.
La început, Federația Rusă s-a oferit să organizeze o întâlnire la Moscova, care a fost imediat refuzată de China, urmată de celelalte 6 state membre. Prin urmare, liderul chinez Xi Jinping a sugerat mutarea summitului în Uzbekistan. Un alt scuipat în direcția lui Vladimir Putin, pe care l-a acceptat în tăcere și cu capul plecat jos. Astăzi, Rusia a trecut dintr-un fost partener și aliat al Chinei într-o țară cerșetoare, pretinzând că este o victimă.
Xi Jinping a servit întotdeauna interesele poporului său în exclusivitate, câștigând un loc pe scena mondială ca o consecință a dezvoltării tuturor sectoarelor economice, sociale și științifice fundamentale ale statului. Întotdeauna au existat multe controverse în jurul Chinei, această țară nu este deloc un exemplu de dreptate excepțională. Cu toate acestea, merită remarcat faptul că tot ceea ce China are astăzi este rodul muncii îndelungate și a diligenței întregului popor chinez. Se poate spune același lucru despre Rusia?
Cred că nu. Întotdeauna și-a schimbat toate oportunitățile de dezvoltare, inclusiv o cantitate uriașă de resurse naturale, de dragul ambițiilor de putere ieftină ale următorului lider-dictator. Lumea nu a acordat atenție acestui lucru multă vreme, la fel ca și China. Cu toate acestea, 24 februarie 2022 a marcat sfârșitul pentru Rusia pe arena internațională. Astăzi, nici o singură țară civilizată nu va dezvolta relații bilaterale egale cu Kremlinul.

Deși guvernul chinez a decis să ia o poziție neutră în războiul ruso-ucrainean, dorind să mențină sferele de influență și să nu cedeze Statelor Unite în domeniul economic, Beijingul nu mergea și nu va oferi Federației Ruse o deschidere deschisă, sprijin sau asistență în eludarea sancțiunilor. Astăzi, Rusia s-a transformat condiționat într-o fântână de energie gratuită pentru China.
Acest lucru nu aduce Moscovei practic niciun profit, în timp ce Beijingul își economisește resursele energetice, îngrijindu-se încă o dată exclusiv de propriile interese. Separat, merită menționat sfera industriei materiilor prime. China defrișează și pădurile siberiene, ceea ce aduce puțin profit Rusiei, având în vedere amploarea și perioada lungă de refacere a ecosistemului.
În plus, de mulți ani rușii au închiriat, de fapt, o parte din teritoriile lor, astfel încât chinezii să se poată stabili pe el, să-și construiască propriile fabrici și fabrici. În linii mari, Rusia a devenit astăzi o marionetă majoră a Chinei, dând mai mult decât primește în schimb. Acest lucru este bun pentru Beijing.
Marile companii private chineze refuză în mod privat să lucreze în Rusia. De exemplu, pe cea mai mare platformă de tranzacționare Aliexpress, mulți furnizori nu mai doresc să deservească clienții ruși. China a refuzat să ofere rușilor posibilitatea de a folosi sistemul său de plată China UnionPay și nu a vrut să îi ajute pe cetățenii ruși să ocolească sancțiunile internaționale. De asemenea, este aproape imposibil să plătiți cu carduri rusești Mir pe teritoriul Chinei, deoarece majoritatea afacerilor chineze nu le vor servi.
Nu merită să vorbim despre asistența militară pe care Rusia o dorește, pentru că chiar la începutul ostilităților active din Ucraina, Xi Jinping i-a spus clar lui Vladimir Putin că nu intenționează în niciun fel să contribuie la reaprovizionarea resurselor militare ruse. Este important ca China să-și păstreze fața pe arena internațională. Sprijinirea țării agresoare nu este în interesul lui.
Astăzi, Rusia poate accepta doar situația sa fără speranță. Ușile pentru Federația Rusă au fost închise de toate țările lumii civilizate. Acum, Moscova se bazează pe sateliții săi corupți de mult timp, care deja dezavuează în mod activ orice legătură cu ea. Vladimir Putin poate încerca să continue să stabilească contacte cu lideri similari ai organizațiilor și statelor teroriste, dar merită să ne amintim că și pentru ei țara sa și-a pierdut statutul și influența anterioară.