Internaţional

SUA cer convocarea Consiliului de Securitate al ONU în criza ucraineană

Statele Unite au cerut convocarea unei ședințe publice a Consiliului de Securitate al ONU, pe 31 ianuarie, pentru a pune în discuție masarea de trupe ruse la granițele Ucrainei, descrisă drept o „chestiune de importanță crucială pentru pacea și securitatea internațională”.

Potrivit sursei, solicitarea survine după ce Rusia a spus că nu a primit „niciun răspuns pozitiv” din partea Statelor Unite cu privire la principalele sale preocupări de securitate. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la 27 ianuarie că răspunsul american nu a arătat nicio „dorință” de a se adapta preocupărilor Rusiei, că motive de optimism rămân „puține”, dar că „există întotdeauna perspective pentru continuarea unui dialog”.

Într-o declarație separată, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a spus că principala cerere a Rusiei, ca Ucraina să nu fie primită în NATO, a fost ignorată, dar că va fi posibil să se avanseze în alte chestiuni.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a declarat Europei Libere că adevăratul răspuns din partea Rusiei este așteptat din partea lui Vladimir Putin. „Părerea mea este că singura persoană care știe este președintele Putin”, a spus Blinken.

La 27 ianuarie, președintele american Joe Biden a discutat din nou la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, asigurându-l că Statele Unite și aliații lor vor „răspunde decisiv”, dacă Rusia va invada din nou Ucraina.

Cu o zi mai devreme, Statele Unite și NATO au respins cererea Moscovei de a închide definitiv ușa NATO pentru Ucraina și de a retrage trupele și echipamentele militare desfășurate în țări NATO din Europa de est. În scrisoarea trimisă Moscovei, Statele Unite au spus că au propus Rusiei o „cale diplomatică serioasă” pentru a rezolva criza din Ucraina, depinzând de reacția președintelui Vladimir Putin.

#SUA #convocarea #ONU #Rusia #criza_ucraineană #NATO

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button