Recent a avut loc Summit-ul Parteneriatului Estic în cadrul cărui participanții și-au expus pozițiile atât în ceea ce privește colaborarea strategică sustenabilă pe bază de parteneriat, cât și în ceea ce privește recentele evenimente tensionate de pe arena politică mondială. Printre participanți s-a regăsit și Republica Moldova – Maia Sandu a ținut un discurs în fața partenerilor și a prezentat poziția Republicii Moldova, dar și a semnat o declarație importantă pentru parcursul european al țării pe care o conduce.
Președintele Ucrainei – Vladimir Zelenskiy și afirmația acestuia
Unul dintre momentele cheie a acestui Summit a fost marcat de afirmația președintelui Ucrainei – ceea ce era și de așteptat în cadrul acestui eveniment. Președintele Ucrainei și-a expus poziția referitor la sancțiunile eventuale despre care societatea mondială discută intens în ultima perioadă. Liderul ucrainean a menționat că „Pentru noi (Ucraina), este important ca astfel de sancțiuni să fie aplicate înaintea conflictului, și nu după”. Astfel, Zelenskiy a menționat, încă o dată, caracterul mai degrabă de previziune, decât de răzbunare și amenințare a posibilelor sancțiuni.
În acest sens, Vladimir Zelenskiy a mai adăugat:„Avem un război care durează deja 8 ani. Înțelegem că, în cazul în care sancțiunile sunt aplicate anterior datei conflictului armat, acestea ar putea deveni mecanismele de prevenire pentru orice eventuală escaladare.” Totodată, ceva mai devreme liderul ucrainean a spus că nu a simțit nicio presiune din partea Washingtonului cu privire la punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk, ceea ce anulează versiunea Federația Ruse despre tendința Ucrainei de a ignora acele prevederi semnate și adoptate la Minsk.
Aceasta abordare a liderului Ucrainei are scopul de a reduce puțin din tensiunea relație cu Federația Rusă și de a accentua faptul că sancțiunile impuse de către Ucraina și Uniunea Europeană ar purta mai curând caracter de control și previziune, de cât caracter agresiv.
Trio: Georgia, Moldova și Ucraina – țări orientate spre colaborarea cu Uniunea Europeană
În cadrul aceluiași Summit, UE a identificat trio-ul Georgia, Moldova și Ucraina ca fiind pe o cale mai rapidă spre o colaborare strânsă cu UE, deși țările mai au multe lucruri de făcut și obiective de atins pentru a se alătura Uniunii Europene. Aceste țări, într-o măsură sau alta, sunt afectate cumva de influența Federației Ruse, și în special a mișcărilor politice pe care le face Putin pentru a-și atinge anumite obiective. În acest context, un parteneriat de încredere care ar oferi un eventual sprijin ar fi un lucru destul de benefic pentru țările respective.
În direcția de susținere a acestei idei a mers și discursul Maiei Sandu – Președintele actual al Republicii Moldova. Iată care este fragmentul acelui discurs care cel mai bine reflectă esența acestuia:
„Dar nu putem face toate aceste lucruri singuri. Voința noastră politică și hotărârea de a ne schimba țara pot avea succes numai dacă sunt combinate cu sprijinul partenerilor noștri din UE. De aceea, astăzi susținem din toată inima declarația comună a Parteneriatului Estic ca angajament de a pune Republica Moldova și regiunea noastră pe calea redresării, reformei și rezilienței.
Parteneriatul Estic a reprezentat un succes pentru Moldova și sunt convinsă că aspirațiile Moldovei, Ucrainei și Georgiei de a avansa în dialogul cu UE sunt o reflectare a pregătirii noastre de a continua integrarea noastră. Integrarea sectorială va aprofunda cooperarea noastră și va face regiunea mai rezistentă la provocările interne și externe”.
Pe lângă discursul respectiv, participarea Republicii Moldova la acest Summit s-a soldat și cu semnarea unei declarații comune cu Ucraina și Georgia în care țările cer începerea negocierilor de aderare la UE. Acesta, cu siguranță, este încă un pas important și valoros pe acest dificil parcurs european, plin de provocări și obstacole.
Gânduri finale
Participarea la summit-ul Parteneriatului Estic a Republicii Moldova, cu siguranță a avut doar efecte pozitive pentru parcursul european al țării noastre, dar și în ceea ce privește conturarea unei poziții clare în vederea ultimelor evenimente politice destul de tensionate. Totodată, dacă să analizăm la general, subiectul principal al respectivului Summit a fost criza relațiilor dintre Ucraina și Federația Rusă, iar cu fiecare discuție diplomatică pe marginea acestui subiect părțile implicate sunt tot mai aproape de soluționarea pașnică a situației create.
Traian Albu