Politică

Voronin: afirmație scandaloasă despre deportări

„Nimeni nu a murit de la deportări” – asta susținea în 2019 președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, în prezent deputat în Parlamentul de legislatura a XI-a, în cadrul unui interviu acordat jurnalistului, Pavel Păduraru, pentru a fi inclus într-o carte a sa, însă așa și nu a mai fost publicat până în prezent, transmite sursa.

Voronin compara în 2019 deportările din timpul Uniunii Sovietice cu plecările masive din prezent a cetățenilor moldoveni în țările europene.

„Eiii, deportările… Dar acum ce se întâmplă? Că moldovenii pleacă în Europa nu se numește deportare? E deportare silită, dacă omul n-are ce mânca aici și fuge în altă țară. Nu sunt fasciști la guvernare astăzi? De ce nu scrieți adevărul?”, l-a întrebat Voronin pe jurnalist.

Pavel Păduraru a precizat că „adevărul este că astăzi oamenii pleacă de bunăvoie și nu mor de foame prin trenuri de vite”.

Drept replică, actualul deputat PCRM i-a spus că „nu a murit nimeni de la deportări”, ba mai mult decât atât, unii s-au întors în țară și au devenit peste ani politicieni, președinți de Parlament și prim-miniștri.

„Hai lasă-mă, că Diacov s-a dus în Siberia și a primit высшее образование (studii superioare – n.a.). Și Grecianâi a primit în Kurgan și a devenit președinte de parlament. Eu am făcut-o și prim-ministru. Mata trebuie să intri în situația de atunci, dar nu să iei un element, că a fost bine sau rău. Și nu a murit nimeni de la deportările astea. Omul care moare, îl ia Dumnezeu în orice caz, cu deportare ori fără deportare. Asta voi umblați cu ele, cu piatra lui Ghimpu și trenul de la gară – prostii de astea”, a precizat Vladimir Voronin.

Jurnalistul i-a specificat liderului PCRM că despre ororile deportărilor „vorbesc” arhivele păstrate, care „nu mint”, însă Voronin a spus că „nu a citit așa arhive”.

„La ce arhive vă referiți? Că eu n-am citit așa arhive. Fiți conștient de faptul că eu am fost și ultimul ministru de interne al RSSM, pe mine m-a înlocuit nenorocitul vostru de Costaș, care a desfășurat războiul de pe Nistru. Și eu aveam acces la orice informație, inclusiv la cele pe care le deținea KGB-ul. Și ce? Fii serios, atunci era moralitate. Punem punct și hai să vorbim despre ceva serios”, a conchis Vladimir Voronin.

Amintim că, în timpul Uniunii Sovietice au fost organizate colectiv trei valuri de deportări în Basarabia și Bucovina de Nord. Până în prezent nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, însă estimările se ridică la câteva sute de mii de persoane deportate în perioada 28 iunie 1940 – 5 martie 1953.

#Voronin #deportări #interviu #scandal

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button