Economie

Analiza unui expert și prognozele economice pentru anul 2022

Creșterea prețurilor, producția agricolă record, exportul serviciilor IT și comerțul extern sunt principalele elemente care au marcat economia Moldovei, în acest an. Cel puțin asta afirmă experții. Sursă.

„Din păcate este un singur cuvânt care domină anul 2021. Deci, este un cuvânt care poate fi scris cu un șrift de 10 ori mai mare decât următorul pe listă, prețurile”, susține expertul Veaceslav Ioniță.

Nici pentru 2022 prognozele economice nu sunt îmbucurătoare. Veaceslav Ioniță susține că prețurile vor continua să crească, la fel ca inflația:

„Cel mai probabil, inflația anuală va fi de 14,5 procente. Nu m-aș mira dacă va fi și mai mare. Și dacă se va întâmpla acest lucru, noi vom avea o inflație maximă din ultimii 18 ani”.

Potrivit lui Ioniță, principala cauză este scumpirea produselor energetice și a celor alimentare. Însă expertul nu exclude o nouă majorare a tarifului la gaz:

„Noi nu avem rezolvată problema datoriei istorice de pe malul drept, care, chiar în varianta cea mai bună, se apropie la 500 de milioane de dolari, dacă cu tot cu penalități, avem peste 700 de milioane de dolari. Sumă, care, dacă va intra în tarife, noi din nefericire vom avea tarife ridicate”.

Veaceslav Ioniță susține că, în acest an, produsele alimentare s-au scumpit cu peste 17 procente, cel mai mult în ultimii 18 ani. Totodată, Moldova a exportat mărfuri de circa 3 miliarde de dolari, în timp ce valoarea importurilor a constituit 7 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă un record.

„Deci, noi importăm cu 4 miliarde de dolari mai mult decât exportăm. În acest an, avem recordul absolut, precedentul a fost în 2008”, a declarat Ioniță.

Potrivit lui Ioniță, în 2021 și industria IT s-a dezvoltat vertiginos:

„Avem 325 de milioane export. Întotdeauna îl compar cu exportul de vinuri, ca să vă fie clar. Noi exportăm vinuri de 140 de milioane, iar exportul IT, de două ori și ceva mai mult decât vinurile”.

Economia țării a fost menținută și datorită producției agricole.

„Agricultura, în acest an, bate toate recordurile absolute. Volumul producției agricole a depășit, în acest an, 40 de miliarde de lei”, susține Veaceslav Ioniță.

Asta se datorează și faptului că, pentru prima dată în ultimii 26 de ani, producția obținută de întreprinderile agricole a depășit-o pe cea din sectorul individual.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button