Internaţional

Ce măsuri putem întreprinde pentru a reduce riscul de infectare cu varianta Omicron în perioada sărbătorilor

Specialiștii au stabilit ce trebuie să facă românii de sărbători pentru a reduce riscul de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a anunțat că datele care provin din Marea Britanie despre impactul variantei Omicron confirmă aproape în întregime analizele din Africa de Sud și scenariile de evoluție a infectărilor în țările din Europa.

Specialistul român a adunat toate informațiile despre varianta Omicron.

„Singura protecție consistentă este oferită de trecerea prin boală plus 3 doze de vaccin ARNm sau de administrarea a 3 doze de ARNm. Riscul de reinfectare cu varianta Omicron, la cei care au trecut prin boală deja, dar nu s-au și vaccinat, este de 5 ori mai mare față de celelalte variante. Transmiterea în spațiile închise (acasă, la birou) se face de 2-3 ori mai repede pentru Omicron. Testele antigen rapide (în special cele furnizate de marii producători mondiali) funcționează și pun în evidență Omicron. Din cauza faptului că Omicron se transmite foarte repede, testarea antigen rapidă trebuie făcută mai des decât pentru Delta”, a explicat Marius Geantă, citat de Mediafax.

Noi informații despre varianta Omicron

Cercetătorul român a mai anunțat că, în următoarele două săptămâni, vor fi aflate noi informații despre Omicron. Datele referitoare la spitalizările produse de noua tulpină sunt pentru moment puține și sugerează un profil asemănător cu cel întâlnit la Delta, a arătat Geantă.

Asta înseamnă că, probabil, Omicron va provoca și ea forme grave, mai ales în cazul persoanelor nevaccinate, în vârstă sau care suferă de boli cronice.

Ca urmare, Marius Geantă a întocmit un set de reguli ce trebuie să fie respectate de persoanele care vor fi active în timpul sărbătorilor:

„Dacă încă nu ești vaccinat cu a treia doză, este timpul să îți faci booster-ul. Protecția față de infecția cu Omicron crește la peste 70% și este de așteptat ca protecția față de formele grave de boală să fie mai mare.

Testează-te cu teste antigen rapide, chiar și dacă ești vaccinat cu 3 doze, înainte de a te întâlni cu persoane care au risc mare de a face boală (vârstnici sau persoane cu boli cronice, mai ales dacă nu sunt vaccinate cu 3 doze).

Evită aglomerațiile și petrecerile cu un număr mare de persoane, mai ales dacă nu le cunoști și nu știi dacă sunt vaccinate sau testate.

Poartă o masca de calitate, atât în interior, cât și în exterior, tot timpul.

Urmărește datele științifice, furnizate din surse credibile din Africa de Sud, Marea Britanie și Danemarca (statele cele mai avansate în materie de screening, testare, secvențiere și integrare a acestor date cu datele clinice ale bolnavilor COVID).”

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button