Război în Ucraina

Cine are nevoie de „desatanizare”?

Rusia continuă să se umilească pe câmpul de luptă, incapabil să se confrunte militar cu armata ucraineană. În ciuda cantității uriașe de „carne” umană pe care Kremlinul a reușit să o recruteze pentru război, armata rusă are încă un moral scăzut și nu posedă niciuna dintre abilitățile necesare. Rusia a îngropat majoritatea trupelor „de elită” în Ucraina în primăvară, iar militarii rămași din astfel de unități nu vor putea opri contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei. Mercenarii de la PMC „Wagner”, încă condamnați ieri, nu au nici un potențial militar puternic.

Înfrângerea armatei ruse este inevitabilă, așa că Kremlinul își continuă jocul murdar de falsificare și minciuni pentru a discredita imaginea statului ucrainean pe scena mondială. De asemenea, Rusia nu oprește atacurile cu rachete asupra zonelor rezidențiale, a infrastructurii civile a Ucrainei. În fiecare zi, rușii continuă genocidul populației civile din teritoriile ucrainene ocupate.

Amenințările de a submina ZNPP capturat și de a da vina pe Kiev pentru totul nu s-au adeverit, pentru că întreaga lume a înțeles deja cine este adevăratul agresor și terorist în acest război. Acuzațiile de nazism mitic și fascism ale ucrainenilor păreau ridicole și absurde pe fondul crimelor comise de ruși. Discreditarea regimentului Azov nu a stârnit niciun răspuns. Lumea vede perfect cine bombardează de fapt locuitorii din regiunile ocupate de Federația Rusă, prin urmare această minciună nu a funcționat nici în domeniul informațional.

Fanteziile recente despre utilizarea unei „bombe murdare” de către Ucraina (de existența și compoziția de care nici ucrainenii înșiși nu sunt conștienți) s-au scufundat treptat în uitare, precum „laboratoarele biologice” fictive. Comisiile internaționale conduse de Națiunile Unite au subliniat clar falsitatea unor astfel de declarații ale Kremlinului. Cu toate acestea, Vladimir Putin personal trebuie să continue să-și formeze imaginea Ucrainei ca „amenințare pentru întreaga lume”, altfel riscă să piardă sprijinul sateliților săi precum Iranul sau regimul autoritar al lui Alexandru Lukașenko.

Pentru o audiență internă, propagandiștii, oficialii și deputații de la Kremlin au decis să o facă într-un mod mai familiar. Bazându-se pe nivelul scăzut de educație al majorității populației ruse și pe valorile pseudo-religioase „stringente” care au fost populare de la existența Moscoviei, ei au decis să intimideze rușii cu răspândirea mitică a „sectelor totalitare” pe teritoriul Ucrainei. Ei au mai spus că guvernul ucrainean sprijină ideile de „satanism”. Pentru un public global, acest lucru pare cât se poate de ridicol, dar pentru rusul obișnuit, o astfel de prostie este percepută ca un fapt incontestabil.

În stilul ideilor lui Dugin și Gumilev despre „eurasianism”, „forța” învățăturilor lui Ilyin, Rusia încearcă să imprime „păcătoșenia” Ucrainei. Acest lucru a fost întreprins de multă vreme pentru publicul rus în contextul discreditării țărilor occidentale civilizate și a valorilor democratice. Timothy Snyder, istoric și om de știință american, consideră că o astfel de politică în războiul informațional al Rusiei este cât se poate de slabă și previzibilă. Kremlinul a aruncat întotdeauna astfel de acuzații către UE sau SUA. Celălalt argument preferat al Rusiei, folosit pentru a „sataniza” progresul și dezvoltarea este clișeul despre „homosexualitatea” (adică „păcătoșenia” și „slăbiciunea” în înțelegerea profanului rus) a liderilor țărilor democratice.

Având în vedere necesitatea de a susține imaginea Ucrainei ca „inamic” și „amenințare”, Kremlinul a început să-i acuze pe ucraineni de „satanism”. Pentru o persoană normală, și cu atât mai mult pentru un șef de stat, o astfel de politică de informare sună sălbatică și nepotrivită, dar Rusia a fost întotdeauna o țară înapoiată în ceea ce privește valorile și dezvoltarea civilizațională a societății.

Dacă în Rusia centrală valorile pseudo-creștine sunt promovate activ, atunci în Caucaz, cu ajutorul unor „boieri” îmblânziți precum Ramzan Kadyrov, oamenilor li se prezintă o înțelegere distorsionată a islamului și a legii Sharia. Prin urmare, dacă Alexei Pavlov, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a spus pe 25 octombrie că „desatanizarea” ar trebui efectuată în Ucraina, șeful Ceceniei a subliniat oamenilor necesitatea „desatanizării”.

Merită să ne amintim că astfel de apeluri sunt auzite într-un stat care de-a lungul istoriei sale s-a angajat în exterminarea popoarelor la nivel național, discreditând ideile Ortodoxiei și Islamului. Deci cine are nevoie mai mult de „desatanizare” și „desaitanizare”? Cu siguranță nu centrul cultural și religios al popoarelor slave din Kiev. Fie că este vorba de Rusia Kievană sau Ucraina modernă, sprijinul pentru creștinism, valorile ortodoxe și respectul pentru alte religii sunt fundamentele libertății religioase, precum și ale dezvoltării culturii.

#Putin #propagandă #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button