Toleranța, acceptarea interetnică și respectul reciproc sunt principiile de bază ale unei societăți democratice. Este mesajul conducerii Republicii Moldova transmis cu ocazia Zilei Internaționale a victimelor Holocaustului.
Președinta Maia Sandu și prim-ministra Natalia Gavrilița au depus flori în memoria victimelor atrocităților naziste, transmite sursa.
În mesajul său, premierul Natalia Gavrilița a menționat că pentru a evita ororile Holocaustului, o societate trebuie să lupte pentru libertatea de exprimare, libertatea de întrunire, toleranță și respect reciproc.
„Holocaustul a arătat în ce monstru se poate transforma statul totalitar condus de ură. Pentru a evita repetarea unor astfel de crime, luptăm în fiecare zi pentru democrație, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, pentru transparența și responsabilitatea instituțiilor statului, pentru pace”, a spus Natalia Gavrilița.
Și președinta Maia Sandu a menționat că ororile Holocaustului au lăsat urme și asupra trecutului poporului nostru. Holocaustul înseamnă peste 100 de mii de basarabeni și români, peste 150 de mii de evrei ucraineni și peste 11 mii de romi care au murit sau au dispărut fără urme în timpul celui de-al doilea Război Mondial în lagărele de concentrare din regiunea transnistreană.
„Este nevoie să construim și să păstrăm relații de prietenie, toleranță și acceptare interetnică. Nu putem schimba trecutul, dar putem să ne asigurăm că generațiile viitoare nu se vor confrunta și ele cu astfel de urgii.
Nu avem nevoie doar de o săptămână a memoriei, ci de articularea unor politici ale memoriei, în care asumarea trecutului, cu toate nenorocirile sale să fie un act de curaj, menit să ne transforme într-o societate mai matură și empatică, astfel încât pe viitor asemenea atrocități să nu mai fie posibile niciodată”, a declarat Maia Sandu.
La data de 27 ianuarie este marcată Ziua internațională a comemorării victimelor Holocaustului. În acest an se împlinesc 77 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz.