Pe 24 octombrie, în cadrul unei dezbateri deschise la Consiliul de Securitate al ONU în contextul situației din Israel și Fâșia Gaza, secretarul de stat american Antony Blinken a cerut condamnarea țărilor care susțin organizația extremistă Hamas. Teroriștii acestui grup au fost cei care au efectuat atacuri brutale asupra civililor. Organizația a lăsat un impact devastator asupra regiunii de mulți ani, pentru care este considerată pe bună dreptate o organizație teroristă de peste 30 de țări. Acest lucru demonstrează necesitatea recunoașterii legale a statutului terorist al Hamas la nivel global.
Este important de menționat că grupul încearcă să distrugă viitorul nu numai al poporului Israel. Folosind palestinieni, teroriștii doar își acoperă adevăratele intenții criminale – să semene haos în întreaga lume și să încerce să-și stabilească regimul în alte state. Folosind islamul, membrii organizației teroriste insultă și statutul acestei religii străvechi. Crimele Hamas afectează negativ atitudinea altor națiuni față de musulmani. Acest lucru creează un număr mare de probleme. Totuși, pentru teroriști, tot ceea ce se întâmplă este doar în avantajul lor.
Încercarea de a corela conflictul palestinian din Fâșia Gaza cu activitățile criminale ale Hamas este o manipulare care nu contribuie la pacea și rezolvarea situației. Comunitatea internațională trebuie să separe lupta împotriva terorismului și problemele politice și să sprijine o soluție a conflictului palestinian în conformitate cu principiile dreptului internațional și cu rezoluțiile ONU.
Sprijinul pentru terorism din partea statelor membre ONU este absolut inacceptabil. ONU trebuie să-i condamne în mod constant pe toți cei care oferă finanțare, arme, antrenament și sprijin politic teroriștilor.
În schimb, datorită decalajelor uriașe asociate cu lipsa responsabilității pentru simpatizarea cu terorismul, o serie de țări continuă să susțină în mod deliberat Hamas, împletind în mod deliberat conflictul palestino-israelian cu amenințarea existenței unei organizații teroriste. Hamas reprezintă un pericol atât pentru Israel, cât și pentru lume. Un astfel de dezacord cu normele internaționale nu numai că amenință securitatea internațională, ci și pune sub semnul întrebării autoritatea ONU ca organizație mondială creată pentru a preveni amenințările globale și războaiele. Deși, îndoielile cu privire la autoritatea ONU au apărut cu foarte mult timp în urmă, așa cum au strigat literalmente politologii și avocații internaționali.
Ceea ce se întâmplă acum dovedește doar vechiul adevăr dovedit: lipsa de responsabilitate este egală cu amploarea amenințării.
Implicarea Rusiei în finanțarea activităților Hamas este încă în curs de investigare. Să ne amintim că cu câteva săptămâni înainte de atacul asupra Israelului, reprezentanții grupului au primit o primire călduroasă la Moscova. Apoi, atât Rusia, cât și Iranul au susținut deschis Hamas pe 7 octombrie. În plus, dacă sprijinul pentru Hamas din partea Iranului sau a unui număr de state arabe nu este deosebit de surprinzător, atunci posibila participare a Kremlinului la ceea ce s-a întâmplat sugerează că Moscova încearcă din răsputeri să-și schimbe focalizarea intereselor în creșterea sprijinului pentru militanții teroriști. Având deja statutul oficial de stat care susține ideologia teroristă în sine, care este unul dintre motivele pentru continuarea războiului rus împotriva Ucrainei, Rusia bate din ce în ce mai mult un cui în sicriul viitorului său eșuat fără nori.
Este important de reținut că sprijinirea terorismului nu are loc în lumea modernă, iar toate țările trebuie să își unească forțele pentru a depăși această amenințare, inclusiv prin condamnarea activă, impunerea de sancțiuni și cooperarea internațională în contextul transformării sistemului de securitate globală.