Ministerul Sănătății îndeamnă toți cetățenii să încheie schema completă de vaccinare. Totodată, anunță că de doza booster pot beneficia și persoanele din categoria de vârstă 18-59 de ani. În același timp, conform unor date prezentate eficacitatea vaccinurilor este de circa 70 % împotriva variantei Omicron. Sursă.
Ministerul Sănătății anunță că în Moldova continuă administrarea dozelor booster de vaccin, care se aplică la un interval de cel puțin șase luni în cazul vaccinurilor cu schema primară de două doze și de cel puțin două luni pentru vaccinul Janssen/Johnson&Johnson.
Doza booster, în mod prioritar, este recomandată persoanelor, care prezintă un risc sporit de a dezvolta forme grave de boală și deces, inclusiv cele cu vârsta de peste 60 de ani, persoanele cu boli cronice, precum și persoanele din anumite categorii profesionale – angajații din instituțiile medico-sanitare, personalul și beneficiarii din cadrul azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, lucrătorii din domeniul de educație și din cadrul serviciilor sociale.
Ministerul Sănătății a emis un Ordin către toate instituțiile medico-sanitare și centrele de vaccinare prin care și persoanele din categoria de vârstă 18-59 de ani, care au încheiat schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, pot beneficia de doza booster. Ordinul a intrat în vigoare din 16.12.2021.
Potrivit ultimelor date publicate de Centrul de Control și Prevenție al Bolilor, eficacitatea vaccinurilor împotriva formelor severe provocate de varianta Delta a virusului Sars-Cov-2 rămâne înaltă. Totodată, au apărut primele date care stabilesc eficacitatea vaccinurilor de circa 70 % împotriva variantei Omicron. Prin urmare, Ministerul Sănătății anunță că vaccinarea rămâne o componentă esențială pentru stoparea răspândirii virusului.
Până în prezent, în Republica Moldova, au fost administrate 35 718 doze booster.