Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat săptămâna trecută că aproape 100.000 de soldați ruși au fost dislocați la hotarele cu Ucraina. Din punct de vedere istoric, asemenea evenimente și acțiuni strategice nu se soldau decât cu invazii și lansări de conflicte armate. Totodată, să nu uităm că în prezent trăim o altă realitate politică. Această realitate se bazează mai mult pe jocul pe după culise, pe planuri „hibride” și pe promovarea subtilă și indirectă a propriilor interese politice și economice.
Aceasta, de fapt, nu este prima situație tensionată în relația dintre Rusia și Ucraina. Totodată, analizând imaginea per ansamblu, cu background-ul celorlalte evenimente actuale, nu am putea trece cu vederea interesele subtile pe care le țintește Federația Rusă prin această presiune asupra Ucrainei. În acest articol vorbim mai detaliat despre acest subiect, menționând câteva aspecte esențiale și cât se poate de actuale pentru ziua de astăzi.
Nord Stream 2 – victoria lui Putin, dar și instrument eficient de manipulare?
Nu este prima dată când resursele energetice sunt „împletite” într-un anumit context pentru a obține avantaje politice sau pentru a-și loba propria poziție politică. Federația Rusă continuă să folosească tranzitul de gaze ca instrument de presiune politică asupra Kievului și a Europei, amenințând securitatea energetică a regiunii.
Pe 10 septembrie construcția gazoductului Nord Stream II fusese în sfârșit finalizat. Acum, Bundesnetzagentur din Germania sau Agenția Federală de Rețea, autoritatea națională de reglementare a energiei, trebuie să examineze și să certifice cererea Nord Stream II ca operator independent de transport de gaze. Verdictul va fi emis cel târziu pe 8 ianuarie 2022, după care proiectul trebuie să fie supus unei inspecții separate de către Comisia Europeană pentru a asigura conformitatea – un proces care poate dura până la încă trei luni.
Această perioadă „formală” reprezintă, cu siguranță, un interval de timp în care Federația Rusă poate folosi pretextul energetic pentru a-și promova anumite interese geopolitice. În acest sens, în prezent Moscova încearcă pur și simplu să „sece” piața de gaze a Europei pentru a-și atinge obiectivele politice – în special, certificarea și lansarea cât mai rapidă a conductei Nord Stream II, care ocolește Ucraina. Un deficit de gaze artificiale în Europa a pus deja presiune asupra prețurilor, amenințând securitatea energetică a întregii regiuni.
Deși, acordul dintre SUA și Germania reprezintă o victorie pentru Putin (și o valoare comercială pentru Federația Rusă și Gazprom), Moscova totuși utilizează criza energetică pentru a scoate și mai multe avantaje și beneficii politice pentru sine. În același timp, opoziția ucraineană este radical împotriva acestui acord dintre SUA și Germania – țara se confruntă cu pierderi de venituri din tranzit de 3 miliarde de dolari (3% din PIB), fiecare dolar fiind esențial pentru economia ucraineană. Ultimele speranțe ucrainene se bazează pe scenariul în care UE ar refuza să autorizeze NS 2.
Criza migraților la hotarele Belarus-Polonia: interese ascunse pentru o a treia parte?
Criza migraților la hotarele Belarus-Polonia și în special atitudinea și poziția radicală a lui Lukașenko îl pune pe liderul belarus într-o lumină deloc favorabilă. Europa deja a sesizat pericolul legat de partenerul strategic al Rusiei.
Federația Rusă, la rândul său, are „obiective de anvergură” în această criză a migraților. Întrucât în această serie de evenimente este implicat partenerul strategic al Rusiei – Belarus, evident, Federația Rusă nu ar ezita să lobeze anumite interese și pe această direcție. Astfel, Rusia are propriile obiective de atins prin intermediul acestei crize. Fără îndoială, aceasta este destabilizarea situației din UE, o încercare de a destabiliza definitiv Europa Centrală și cea de Est. Obținerea unor instrumente și intermedii de influență și șantaj politic ar putea fi unul dintre obiectivele cheie în acest sens.
Poziția actuală a Belarusului (susținută indirect de Federația Rusă) are obiectivul de a destabiliza Uniunea Europeană, impunând-o să accepte totuși migrații de la hotarele celor 2 țări. Această criză, fiind combinată cu cea energetică și cu situația instabilă și tensionată de la hotarele Rusiei și a Ucrainei oferă Federației Ruse mai mult spațiu de manevrare, mai multe instrumente și opțiune de atingere a propriilor obiective geopolitice. Un asemenea scenariu, până la urmă, ar putea oferi, momentan, mai mulți ași în mânecă pentru Putin în discuția cu Biden.
Antonio Bors