Societate

Gripa aviară, pericol pentru două sate: Au fost improvizate puncte de dezinfectare. Unii săteni, puși pe glume

Timp de o lună, două sate din nordul țării se vor afla în carantină după ce în gospodăria unui localnic a fost depistată gripa aviară la câteva păsări. Ca să evite răspândirea bolii, autoritățile au sacrificat toate cele 190 de păsări pe care le creștea și le-au ars la o margine de sat. Persoana însă va primi despăgubiri, dau asigurări autoritățile, transmite sursa

În această perioadă, oamenii nu au voie să scoată din sat păsări ori produse avicole, iar pentru asta, mașinile sunt verificate la ieșire ori la intrare în localitate. La punctul de control, autoturismele sunt și dezinfectate. Cum s-a schimbat viața în cele două sate aflate în carantină, din cauza gripei aviare, vedeți în continuare.

„Mă aflu de dimineață la postul de dezinfecție, la intrare în satul Cureșnița, pentru a stopa mijloacele de transport și portbagajul pentru a nu se transporta păsări de companie, păsări domestice”, spune polițistul de sector de la IP Soroca, Rodion Ghilas.

Postul de dezinfecție, improvizat la intrare în satul Cureșnița, o localitate aflată chiar pe malul râului Nistru, nu este deloc întâmplător. Decizia de a-l amenaja aici a fost luată după ce în sat a fost depistat un focar de gripă aviară. Pentru a limita răspândirea virusului, mașinile care circulă pe aici trec peste un covor îmbibat din când în când cu dezinfectant. 

Oamenii nu au dreptul să scoată din sat păsări, de aceea, polițistul le verifică mașinile. 

Al doilea post a fost amplasat la ieșire din satul vecin – Holoșnița. Localitatea s-a pomenit în carantină, pentru că se află la circa un kilometru de satul unde a fost descoperit focarul. 

„- Ziceți că o să vă aducă dezinfectant când? – Au spus că o ne aducă de la amiază. – D-apoi e amiaza. – Aici nu-i, e deșert. – E gol, da? – E gol, da. În căldare cât mi-a dat o probcă (capac). – Ați turnat ceva înăuntru. – Da, da. – Nu miroase a clor… – Nu știu”.

Carantina în aceste două sate a fost instituită după ce în gospodăria unui sătean din Cureșnița au început să piară gâștele. Bărbatul, vizibil afectat de pierderea suportată, a refuzat să ne dea un interviu, dar a strecurat câteva detalii despre cum s-a întâmplat totul. 

„27 de păsări pierite care s-au depistat, care au început a pieri. Dintâi una, pe urmă – a doua zi – două. Pe urmă, a treia zi… Când a fost a doua zi – două (păsări), eu am fost la… – Ați anunțat dvs. autoritățile, am înțeles că… „ Da, desigur. – Ceva ați înțeles că nu este în regulă… – Părinții mei toată viața au ținut gâște. Gâștele niciodată nu pier. Dacă să fi fost găini ori curci, ele pier. Găinile, curcile – se mai întâmplă. Gâștele – niciodată”.

Gospodăria în care s-a produs această nenorocire se află chiar pe malul râului Nistru. Oamenii mai obișnuiau să lase păsările domestice slobode. Observăm că, în această perioadă, pe Nistru sunt o mulțime de lebede și alte păsări sălbatice. Tot ce-i posibil că anume de la ele se puteau molipsi de gripa aviară. 

În total, omul a rămas fără toate cele 190 de păsări le care le avea pe lângă casă, majoritatea fiind gâște de 7 kilograme. Bărbatul nu a vrut să ne spună cât ar echivala în bani această pierdere. Cert este că, de la reprezentanta primăriei am aflat că se vor aloca bani pentru a acoperi daunele. 

Cadavrele păsărilor au fost arse și îngropate la marginea satului: „Iată aici este cu tractorul, le luau și le puneau în remorcă. Apoi le-au aruncat într-o groapă de la marginea satului și le-au dat foc”.

Lângă locul unde au fost sacrificate păsările infectate, am găsit bahile aruncate pe jos: „Cum au lucrat, așa și-au lăsat bahilele pe jos”.

Vestea despre păsările infectate cu gripa aviară s-a răspândit repede printre vecinii bărbatului. 

„- Cum ați aflat că este gripă aviară în sat? – A venit dumnealui și mi-a spus, vecinul. Lui i-a pierit o gâscă, apoi două gâște, apoi și curcan, cocoș. – O să depisteze, o să vadă de la ce e. – Dvs. le țineți închise? – Le mai scap pe afară. – La Nistru ajung? – Nu, și așa mi le mănâncă animalele. Poate prin drum să iasă”. 

Este îngrijorare și în satul Holoșnița, chiar dacă aici nu au fost anunțate cazuri de infectare. De frică, unii taie păsările de pe lângă casă. 

„- Se discută cazul? – Da, lumea e agitată. Iată eu mă duc la o vecină aici, apoi ea mi-a spus că îi este frică și a început să le taie. Le pune în borcane. Nu v-ați gândit să le tăiați? – Nu am multe și nu ne îngrijorează”. 

„- Știți ca e gripă aviară în sat? – Știm, dar nu tare ne temem. – De ce va este frică dar? – De complicații la COVID. Aici des este riscul, din cauza lebedelor de peste Nistru”.

„- La noi nu-i nicio boală, nimic. Până ce-o fi. – În general, știți ce înseamnă gripă aviară? Care-i pericolul ei? – Da, da. Pentru oameni nu-i pericol, ei spun. Auzi, puișor, înainte era boala găinilor. – Așa se chema? – Da. Trăia o femeie aici, a murit deja. I le aduceau pe malul Nistrului și le azvârleau dimineața. Dar baba le lua, le ducea acasă, le penea. Le punea în bănci și le dădea în cuptor. Le mânca și nu îi era nimic. – Și gripa trecea… – Da!”.

Pe de altă parte, autoritățile publice locale le-au cerut sătenilor să anunțe imediat dacă vor descoperi că mor păsările. Tăinuirea unei asemenea informații ar putea duce la consecințe mult mai grave, ne-a spus secretara Primăriei Holoșnița, Elizaveta Coșnița.

„Noi ne-am gândit la asta. Noi ne-am gândit, dar lucrăm în direcția acesta. – Îi încurajați pe oameni să anunțe? – Da, să spună. Pentru că lumea a intrat în alertă și a început să taie păsările. Și eu am păsări acasă. Dar m-am gândit: dar dacă ele deja sunt infectate și eu le mănânc? Pentru că virusul nu moare nici la fierbere, nici la îngheț”.

Carantina în cele două sate va dura 30 de zile, aproximativ până la sfârșitul lunii februarie. Printre altele, sunt interzise activitatea piețelor și vânzarea păsărilor domestice. În cazul în care, în această perioadă de timp, vor apărea cazuri noi de infectare, cel mai probabil se va dispune sacrificarea tuturor păsărilor din localitate. Pentru a gestiona această criză, Consiliul raional Soroca a alocat 60 de mii de lei, dar secretara primăriei crede că suma va crește. 

Alte 9 localități, pe o rază de 10 kilometri de focar, se află în zona de supraveghere. Este vorba de satele Șeptelici, Șolcani, Iorjnița, Rublenița, Cremenciug, Sobari, Grigorăura, Cureșnița Nouă și Cosăuți. 

#Gripa_aviară #sate #carantina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button