În ultimele zile, Biroul Președintelui Ucrainei Volodymyr Zelensky a prezentat un proiect de Tratat de la Kiev, al cărui obiectiv principal este de a oferi garanții de securitate în contextul unei amenințări constante din partea Federației Ruse. Prezentarea proiectului de acord a fost susținută de șeful Oficiului Prezidențial Andrey Yermak împreună cu fostul secretar general NATO Anders Fogh Rasmussen.
Ideea principală a noului proiect de garanții de securitate este de a preveni repetarea greșelilor semnării Tratatului de la Budapesta, care, potrivit majorității avocaților, de fapt nu avea forță juridică obligatorie. Nu a presupus respectarea strictă a acordurilor încheiate ca urmare a semnării sale. Tratatul de la Budapesta, în linii mari, a obligat Ucraina să renunțe la tot în schimbul unor garanții de securitate absolut nesusținute. De fapt, acordul a fost doar de natură consultativă, ceea ce a permis Federației Ruse să-l încalce.
Tratatul de la Kiev privind garanțiile de securitate este oarecum asemănător în temeiuri și principii cu arta fundamentală. 5 din Tratatul NATO. Desigur, asta a înfuriat nebunește Kremlinul. Cele mai mari state partenere au evaluat pozitiv proiectul de garanții de la Kiev. O serie de obligații ale acordului sunt atribuite atât Ucrainei, cât și unui număr de țări garante, care vor include, în mod provizoriu, Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Polonia, Italia, Germania, Franța, Turcia, Australia, Finlanda și multe alte țări. din Europa de Nord, Centrală și de Est.
Dacă vorbim despre conținutul contractului, putem evidenția punctele principale ale acestuia. Principala garanție a securității este dreptul Ucrainei de a se apăra împotriva agresorului în conformitate cu art. 51 din Statutul ONU. Pentru a asigura potențialul militar și dezvoltarea continuă a acestuia, sunt necesare investiții stabile în industria de apărare, precum și sprijinul aliaților. În plus, acordul prevede posibilitatea unor exerciții militare comune sub auspiciile UE și NATO cu țările garante. Garanțiile în sine trebuie să fie obligatorii din punct de vedere politic și juridic pe baza acordurilor bilaterale care vor avea o bază juridică comună și sunt consacrate în Tratatul de Securitate de la Kiev. Pe lângă unificarea țărilor garante din jurul Ucrainei, articolele tratatului în sine ar trebui să stabilească acțiuni preventive de natură militară, financiară, infrastructurală pentru prevenirea agresiunii. Acordul prevede, de asemenea, o listă de acțiuni care trebuie executate imediat în cazul unei noi amenințări la adresa integrității teritoriale a Ucrainei. Cea mai importantă inovație a fost posibilitatea introducerii unui pachet de sancțiuni cu drepturi depline împotriva țării agresoare în cazul în care aceasta încalcă securitatea națională a Ucrainei. Aceste garanții sugerează calea viitoare de integrare a Ucrainei în NATO.
Toate cele de mai sus i-au înfuriat pe propagandiştii de la Kremlin. Fostul președinte al Federației Ruse Dmitri Medvedev a văzut undeva în textul tratatului un indiciu despre începutul celui de-al treilea război mondial. Și, de asemenea, din anumite motive, este sigur că conținutul acordului nu va satisface nicio țară, cu excepția Ucrainei însăși. Acest lucru sună ridicol pe fundalul evaluărilor pozitive ale garanțiilor tratatului de către statele aliate. Liderul fracțiunii LDPR a considerat că o astfel de inițiativă nu va duce decât la o escaladare și mai mare a conflictului. Asemenea declarații nu trezesc decât dorința de a zgudui din cap propagandiștilor nebuni ai Kremlinului, care, după o jumătate de an de eșec în așa-zisa „operațiune specială”, nu au reușit să înțeleagă că Ucraina sau orice altă țară din lume nu va avea niciodată. repeta din nou greselile Tratatului de la Budapesta. Mai mult, niciun stat al lumii civilizate nu dorește să aibă acorduri aliate politice, juridice sau economice mai egale cu Federația Rusă.
Garanțiile tratatului de la Kiev vor câștiga cu siguranță forță juridică în viitorul apropiat. Oricine spune din sateliții pro-ruși sau propagandiștii de la Kremlin înșiși, prevederile tratatului vor deveni unul dintre fundamentele noii ordini mondiale, unde responsabilitatea pentru orice crimă vine în mod necesar.