Șefa statului, Maia Sandu, a declarat că decizia magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, privind anularea decretului prezidențial prin care magistratul Vladislav Clima a fost scos din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău va fi contestată în instanța superioară.
„Contestăm această decizie în instanța superioară, chiar astăzi sau mâine vom depune recurs”, a declarat Maia Sandu.
La 31 decembrie 2021, instanța a anulat decretul Maiei Sandu prin care l-a demis pe Vladislav Clima de la șefia Curții de Apel Chișinău. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel, în termen de 30 de zile.
La sfârșitul lunii iulie 2020, CSM l-a desemnat pe magistratul Vladislav Clima câștigător al concursului pentru suplinirea funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău.
Președinta Maia Sandu a anulat decretul prezidențial din toamna anului 2020 prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, profesori titulari de drept, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță și Elena Belei au calificat declarațiile, cuprinse în partea de motivare a Decretului Președintei Maia Sandu privind revocarea decretului de numire a lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, ca fiind eronate și total lipsite de substrat factologic, conform sursei.
Mai mulți juriști din Republica Moldova au criticat decizia Maiei Sandu, afirmând că decretul emis în 2020 este un fapt consumat și nu poate fi revizuit. Avocatul Gheorghe Malic susține „că o persoana poate fi destituită dintr-o anumită funcție, oricare ar fi ea, prin emiterea unui nou act de eliberare și nu prin anularea actului juridic de desemnare a acesteia”.
La rândul său, Președinta Maia Sandu a menționat, despre părerile juriștilor, că sunt doar „un punct de vedere”.
Vladislav Clima este judecător din 2006. Acesta a activat la Judecătoria Ciocana, ulterior fiind numit judecător la Curtea de Apel Chișinău. Magistratul a făcut parte din completul de judecată care a anulat mandatul de primar al lui Andrei Năstase, apoi a validat, peste un an, scrutinul, după ce o decizie de judecată, care a stat la baza anulării scrutinului electoral, a fost declarată nulă.