Societate

Președinta Republicii Moldova va participa la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va participa, sâmbătă, 6 mai, la Westminster Abbey, la încoronarea regelui Charles al III-lea, a anunțat Președinția.

„La invitația autorităților britanice, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va participa la ceremonia de încoronare a Majestății Sale Regele Charles al III-lea, care va avea loc în data de 6 mai”, se arată în anunțul Președinției, potrivit sursei.

Tot în această zi, la Londra, șefa statului va avea și o întâlnire cu moldovenii stabiliți în Marea Britanie.

Regele Charles urmează să fie încoronat alături de regina consoartă Camilla în cadrul unei ceremonii fastuoase care va avea loc sâmbătă, 6 mai, la abaţia Westminster din Londra. Învestitura va face parte dintr-un weekend prelungit, bogat de sărbători organizate în cinstea noului monarh, de la petreceri stradale la concerte.

Ultima dată când a avut loc o ceremonie de încoronare pentru un rege și o regină consoartă a fost pe 12 mai 1937, când George al VI-lea și soția sa, Regina Elisabeta (cunoscută ca Regina Mamă) au preluat tronul după ce fratele său Edward al VIII-lea a abdicat pentru a se căsători cu americanca Wallis Simpson. Fiica lor, viitoarea regina Elisabeta a II-a, era o prințesă de 11 ani pe atunci.

Vârsta este, de asemenea, o diferență notabilă între regele Charles al III-lea și predecesorii săi. Charles are 74 de ani, iar Camilla 75. Mama lui, regina Elisabeta a II-a, avea doar 27 de ani. Tatăl ei, George al VI-lea avea doar 41 de ani, iar Regina Mamă avea doar 36 de ani în ziua încoronării lor.

Dar „promisiunea tinereții” va fi reprezentată la încoronarea din 2023 de către fiul cel mare al lui Charles, William, prințul de Wales care este următorul la succesiune și care va fi singurul căruia îi va fi permis să îngenuncheze în fața tatălui său și să-i sărute obrazul drept în timpul ceremoniei, potrivit Sunday Times.

Peste 8.000 de invitaţi din 129 de ţări au călătorit la abaţia Westminster pentru încoronarea reginei Elisabeta a II-a în 1953, însă încoronarea regelui Charles al III-lea va fi limitată la 2.000 pentru a se asigura respectarea măsurilor sanitare şi de siguranţă.

Este de aşteptat ca doar un număr restrâns de oficialităţi să fie invitate la ceremonie, însă Palatul Buckingham ar fi solicitat abaţiei Westminster să pună la dispoziţie un spaţiu mai mare pentru oaspeţi, notează The Telegraph.

#Republica_Moldova #Maia_Sandu

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button