Politică

Sandu, după decizia UE de a-i sancționa pe cei care destabilizează situația în R. Moldova: „O dovadă clară a sprijinului”

Maia Sandu consideră o dovadă clară a sprijinului UE pentru R. Moldova, după ce au fost adoptate sancțiuni contra celor care amenință securitatea țării. Președinta a mulțumit printr-un mesaj și României pentru „implicarea constantă și susținerea fermă a acestei inițiative importante pentru Moldova”, transmite sursa.

„Consiliul Uniunii Europene a decis: persoanele care participă la acțiuni de destabilizare a Moldovei și amenință suveranitatea și independența țării noastre, statul de drept, stabilitatea sau securitatea statului vor fi sancționate. Datorită acestei decizii, Uniunea Europeană le va putea îngheța averea și bloca intrarea în UE persoanelor care subminează procesul politic democratic sau încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență”, a scris președinta pe Facebook.

Măsurile restrictive ar putea fi aplicate și persoanelor implicate în deturnarea de fonduri publice, care ar fi în măsură să preia controlul sau să afecteze grav activitatea instituțiilor statului.

„Mulțumim Uniunii Europene pentru sprijinul oferit ca să menținem stabilitatea și securitatea în țară prin impunerea de sancțiuni individuale celor care vor să provoace destabilizări. Mulțumim României pentru implicarea constantă și susținerea fermă a acestei inițiative importante pentru Moldova. Adoptarea acestui regim de sancțiuni este o dovadă clară a sprijinului UE pentru Moldova, pentru calea noastră europeană și pentru asigurarea păcii și stabilității în regiune”, a mai precizat Sandu.

Reamintim că pe 28 aprilie, Consiliul Europei a adoptat un nou cadru legal, care oferă Uniunii Europene posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau implementarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația țării, statul de drept, stabilitatea sau securitatea.

Acest nou cadru va permite UE să vizeze persoanele care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic și organizarea de alegeri, încearcă să răstoarne ordinea constituțională, precum și pe cele care se angajează în abateri financiare grave și exportul neautorizat de capital, în măsura în care ar putea prelua controlul asupra sau influența serios activitățile autorităților statului.

#Maia_Sandu #UE #sancțiuni #destabilizare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button