Analize și opinii

Summit-ul Platformei Crimeei este punctul central al comunității internaționale din jurul peninsulei

Pe 23 august 2023, Ucraina va găzdui cel de-al treilea summit al Platformei Internaționale a Crimeei, o inițiativă a guvernului ucrainean, al cărei obiectiv principal este actualizarea problemei dezocupării necesare a Crimeei pe arena internațională. Primul astfel de eveniment a avut loc în 2021, când a fost adoptată o declarație comună a participanților la Platforma Crimeea.

Crimeea a devenit prima victimă a agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Cu ea a început războiul ruso-ucrainean, care în 2022 a devenit o invazie militară pe scară largă a Federației Ruse.
Summitul Platformei Crimeei oferă o oportunitate de a menține în mod constant „în puls” necesitatea dezocupării Crimeei.

Datorită evenimentului, jurnaliştii din publicaţiile internaţionale învaţă despre realităţile din peninsula ocupată şi au posibilitatea de a comunica cu victimele agresiunii ruse. De aceea, summitul este un eveniment foarte important în spațiul informațional global.

Crimele Rusiei din 2014 au devenit posibile doar din cauza atenției insuficiente a comunității internaționale față de subiectele Crimeei și Donbass. Admiterea unei agresiuni militare pe scară largă a Federației Ruse este, de asemenea, o consecință a reacției insuficiente a lumii la crimele de la Kremlin. Acest lucru nu poate fi permis în viitor, mai ales în condițiile în care propaganda rusă continuă să-și popularizeze criminal narațiunile. Ei trebuie să lupte nu numai cu Ucraina, ci și cu statele civilizate care sunt conștiente de pericolul pe care îl reprezintă Kremlinul.

Restituirea controlului asupra Crimeei către Ucraina nu este doar o componentă importantă a reînnoirii integrității și suveranității teritoriale ucrainene. Acest eveniment va avea un impact pozitiv asupra sistemului global de securitate, în special în zona Mării Negre. Consecințele controlului ilegal al Crimeei de către Rusia au fost resimțite pentru prima dată de lume în contextul logisticii maritime, de când Kremlinul a efectuat provocări până în 2022, mutând cea mai mare parte a flotei sale în Crimeea. De aceea, summitul solicită comunității internaționale să faciliteze dezocuparea peninsulei, mai ales în contextul fraudei constante din Rusia în jurul exporturilor de cereale ucrainene, al căror impact negativ s-a resimțit pe piețele agricole de la începutul lunii iulie 2023.

#Summit #Platforma_Crimeei #comunitatea_internațională #crimele_de_război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button